Düzenleyici:
Dr. Atilla Çağdaş Değer
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı
atillacagdas@yahoo.de
“Yetenek” mi “İstek ve Emek” mi? (Muammer Sun Eğitişim Korosu Örneği)
Atölyenin içeriği ve amacı
Öyle bir koro düşünün ki, üyelerinin müzik yeteneği değil, birlikte müzik yapma isteklerinin derecesi önemli. Koroya başvuranların sesleri/tartımları ne kadar temiz ve doğru yansılayabilmesi, bir gösterge ama tek gerçek; nefes alarak, gülümseyerek herkesin kendi sesini bulduğu bütünün birliğini oluşturabilmek…
Önce kendini, sonra yanında, yakınındakini zamanla başkasını ve hatta ötekiyi dinleyerek, büyük kalabalığın içinde bağırmadan keyifle şarkı söylemek, birlikte müzik yapmak…
Bu çalışmada doğru bildiğimiz tanımlara tersten sorup klişelerin yaşamlarımızı ne derece sıkıcı, gri ve tatsız hale getirdiğini göreceğiz.
“Yetenek, tekseslilik-çokseslilik, koro, müzik…” ne değildir? sorusunun yanıtlarını birlikte sorgulayacağız…
Ve haykıracağız müziksel davranışların en temel göstergelerinden biri olan “şarkı söylemek” şarkı söylemeden öğrenilebilir mi?
Bu konular üzerine düşünen, çalışan eğitimcilerin kurdukları korolar toplumun kültür-sanat yaşamında neler başarabilir?
Muammer Sun Eğitişim Korosu 2015 yılında bugüne genç koro şeflerinin en zorlu yollardan yetişmesini sağlayan, “benim sesim kötü, yeteneğim yok, özgüvenim yok, tek başıma şarkı söyleyemem” diyen üyelerin önemli bir kısmını oluşturduğu örnek ve özgün bir koro. Koromuzun öyküsünü etkileşimli bir süreçle sizlerle birlikte paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz…
Özgeçmiş
Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi “Koro” Sanat Dalı’nda, lisansüstü eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı’nda tamamladı. Aynı kurumlarda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1998 yılından günümüze çok sayıda projede “gönüllü” müzik eğitimciliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından, 2008-2009 Akademik Yılı “Sanatta Teşvik Ödülü”ne layık görülen Değer, “herkese müzik eğitimi” olarak özetlenebilecek bir anlayışla, çocuk-genç-yetişkinler ve onları yetiştirecek eğitimcilere yönelik çalışmalar yürütmektedir.
He completed his undergraduate education in the “Choir” Department of the Faculty of Music and Performing Arts at Bilkent University, and his postgraduate education in the Department of Fine Arts Education, Music Teaching Branch, at Gazi University Institute of Educational Sciences. He worked as a part-time lecturer at the same institutions. From 1998 to the present day, he volunteered as a music educator in numerous projects. Değer, who was awarded the “Encouragement Award in Arts” for the 2008-2009 Academic Year by the Hacettepe University Senate, conducts activities aimed at children, youth, adults, and educators who will train them, under the understanding of “music education for everyone.”